Servis Yang Mana Dulu, Major atau Minor ?


Ramai yang masih tidak tahu yang mana minor servis atau major servis terutamanya pada kalangan wanita.  Ok Sunz Tint nk share sikit tentang artikel ni. Servis penyelengaraan berkala dibuat sebab nak mengenal pasti potensi masalah dan memastikan kereta dapat bergerak lancar. Sesetengah penyelenggaraan boleh jadi minor atau major servis yang memerlukan alat ganti dengan  komponen berbeza dicuci atau diganti.

Ok apa itu minor servis ? Minor servis  adalah pemeriksaan dan isi bendalir, cuci penapis, pemeriksaan tali sawat kipas, pemeriksaan sistem elektrik, pemeriksaan sistem elektrik , pemeriksaan hos dan tiub dan juga pemeriksaan tekanan, penjajaran dan imbangan ( alignmnent & balancing) tayar. Tukar minyak enjin, tukar atf oil (gearbox),  cek air bateri (bateri basah), tukar air filter, cek tayar dan angin tayar & alignment balancing & tukar minyak power stereng, service aircond compressor (masuk minyak baru)
& tukar minyak brek. Ini bergantung kepada keadaan kenderaan anda dan kilometers perjalanan.

Major servis pula ialah pemeriksaan sistem suspensi , transmisi, baik pulih dan talaan enjin. Major servis juga ialah pemeriksaan sistem eksos dan emisi. Sistem stereng dan brek juga termasuk dalam major servis ini.  tukar minyak enjin, tukar atf oil (gearbox) , belting , cek air bateri,  cek mounting enjin,  cek tayar,  cek brakepad , alignment balancing , cek chamber belakang,  cek spark plug, cek auto tensioner , tukar air filter , tukar minyak brek , tukar coolant 5liter , tukar minyak power stereng , cek aircond, cek rack end , cek tie rod end , cek absorber , cek absorber mounting , injector cleaner , service throttle body , all bushing, fuel filter ( service, tukar ), cek bearing depan dan cek bearing belakang. Semua ni bergantung pd brand keta dan recommandation dari pengeluar.

Pihak Sunz Tint nak nasihat sedikit nii terutamanya kepada kaum  wanta. Jangan lupa untuk check tarikh yg spatutnya servis atau tengok kepada limit kilometer untuk sepatutnya servis ya. Jika kereta dah perfect, boleh la kite pasang tinted kasi selesa satu para penumpang. Macam- macam jenis ada di Sunz Tint. Nak spec JPJ, gelap, tinted cabut pasang balik pun adow..  Layari website www. sunztint.com atau boleh klik link ini https://m.me/SUNzKL untuk sebarang pertanyaan.  Kami daripada pihak Sunz Tint berharap agar sedikit sebanyak tips dan ilmu dapat memberi manfaat kepada semua. Semoga kepada yang membaca artikel ini dipermudahkan segala urusan dan sntiasa bernaung dalam rahmatNya.

 

 

No comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

17 + 4 =