Tersadai Di Tengah Jalan? 10 Barang Ini Wajib Ada Dalam Kenderaan Anda

jumper

1) Kabel Pelompat ‘Jumper Cable’

Enjin kenderaan tidak dapat dihidupkan? Bateri lemah disebabkan lupa menutup lampu kenderaan? Kabel pelompat adalah alat penyelamat anda ketika menghadapi masalah tidak dirancang ini. Sentiasa simpan satu set kabel pelompat dalam kenderaan bagi memudahkan proses menghidupkan kembali enjin kenderaan anda. Kini anda boleh menggunakan kabel pelompat mudah alih untuk mengurangkan masalah kesempitan ruang.

 

2) Tayar Simpanan Dan Alat Penukar Tayar

Tayar adalah komponen penting dalam mengerakkan kenderaan anda. Permukaan tayar terdedah kepada jalan raya dan secara tidak langsung boleh menyebabkan benda-benda tajam memasuki permukaannya. Hal ini boleh menyebabkan tayar kenderaan anda meletup atau angin bocor semasa memandu. Oleh itu, adalah penting untuk sentiasa membawa tayar simpanan dan alat penukar tayar agar anda boleh menukar tayar dan meneruskan perjalanan.

first aid

3) Kit Pertolongan Kecemasan

Kemalangan adalah sejenis keadaan yang tidak boleh dijangka oleh sesiapa. Sekiranya berlaku kemalangan yang meninggalkan anda dengan kecederaan ringan atau teruk, kit pertolongan kecemasan boleh membantu anda memberi pertolongan kecemasan. Peralatan ini kini dibekalkan oleh pengeluar kenderaan sendiri. Anda perlu sentiasa menyimpan kit kecemasan ini bagi membantu anda atau orang lain pada waktu kecemasan.

 

4) Lampu Suluh

Suka memandu pada waktu malam? Jangan lupa bawa lampu suluh bersama anda kerana ia adalah suatu peralatan yang akan membantu anda pada waktu malam sekiranya kenderaan rosak di tengah malam atau ketika hujan. Pembekalan cahaya dari lampu suluh akan membantu anda membaiki atau melihat kerosakan yang telah dialami oleh kenderaan. Jangan lupa untuk menyimpan bateri lebih sebagai bantuan sokongan.

 

5) Air Minuman

Menyimpan air minuman atau botol air dalam kenderaan sentiasa diperlekakan oleh orang ramai. Tahukah anda ia adalah salah satu alat kecemasan yang wajib ada dalam kenderaan? Selain penggunaannya sebagai menghilangkan rasa dahaga, air minuman sangat berguna apabila air dalam radiator bocor, membasuh kekotoran dalam kereta, mencuci tangan dan sebagainya. Sentiasa bawalah sebotol air besar bagi kegunaan anda.

6) Segi Tiga Keselamatan

Peralatan segi tiga keselamatan penting untuk berada dalam setiap kenderaan bagi memberi amaran kepada kenderaan lain ketika kereta anda rosak di tepi jalan. Ia adalah suatu alat yang membantu anda beritahu pengguna jalan raya lain bahawa kereta anda berada dalam masalah atau mengalami kerosakan.

 

7) Payung

Cuaca di negara kita sentiasa tidak menentu terutamanya ketika musim hujan. Hujan boleh turun pada bila-bila masa dan mengganggu perjalanan anda ke sesuatu tempat. Oleh itu, penyimpanan payung sebagai barang paling asas adalah penting bagi melindungi diri anda daripada basah kuyup semasa menuju ke sesuatu tempat.

 

8) Tukul Keselamatan Pelbagai Guna

Tukul keselamatan pelbagai guna amat penting untuk simpan dalam kenderaan bagi melindungi diri anda sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini. Anda boleh mengunakan peralatan ini apabila tersekat dalam situasi di mana cermin kenderaan terkunci, kereta anda terhumban ke dalam sungai atau laut dan lain-lain situasi. Dengan adanya tukul pelbagai guna, anda boleh memecahkan cermin dan memotong tali pinggang keledar untuk menyelamatkan diri anda.

 

9) Pengecas Telefon Bimbit

Kabel pengecas telefon bimbit atau bank kuasa adalah peralatan wajib dibawa semasa anda menggunakan kenderaan. Sekiranya anda kehabisan bateri dalam telefon bimbit, anda boleh mengunakan peralatan ini untuk mengecas telefon anda dan menghubungi sesiapa bagi meminta pertolongan. Pastikan bank kuasa anda telah dicas sepenuhnya sebelum melakukan perjalanan atau menggunakannya.

pexels-cottonbro-4489719

10) Perkakas Pelbagai Guna

Kerosakan kenderaan boleh berlaku pada bila-bila masa dan pada mana-mana komponen. Pada situasi tidak terduga ini, keperluan perkakas pelbagai guna amat penting bagi membantu anda membaiki komponen kereta dengan cepat dan mudah. Pemutar skru, sepana, gunting, dan lain-lain perlu disimpan dalam satu bekas besi di bonet belakang bagi keperluan anda.

No comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *