Hujan Lebat Tapi Wiper Masih Tak Membantu, Ini Tips Penjagaan Wiper Kereta Supaya Tahan Lama!

1. Elak guna wiper waktu kering

hujan lebat tapi wiper masih tak membantu, ini tips penjagaan wiper kereta supaya tahan lama!

Wiper hanya boleh digunakan pada permukaan basah. Jadi bila kita terguna wiper pada waktu kering, wiper akan haus lebih cepat. Bila ada habuk & kotoran kat cermin depan, pastikan anda guna pancuran air untuk basahkan cermin dulu.

2. Rajin bersihkan wiper

 

Elakkan pengumpulan kotoran dekat bawah bilah wiper dengan cara lap menggunakan kain lembap sebab takut calar windscreen nanti. Anda kena buat ini setiap minggu atau sekurang-kurangnya setiap kali anda ingin mencuci kereta.

3. Pastikan cermin kereta bersih

 

Kalau anda suka guna pengelap cermin jenis mop yang terdapat di stesen minyak, sila ambil perhatian ya! Ini kerana air untuk mengelap cermin itu jarang ditukar. Maknanya, mungkin anda akan menggunakan air yang kotor untuk lap cermin kereta.

4. Pastikan pengelap cermin dipasang dengan sempurna

hujan lebat tapi wiper masih tak membantu, ini tips penjagaan wiper kereta supaya tahan lama!

Bagi anda yang selalu tukar wiper, pastikan pengelap cermin anda dipasang dengan kemas ditempatnya. Buka penutup skru dan tengok skru kat bawah. Pengelap cermin anda itu tidak boleh terlalu ketat ataupun terlalu longgar.

5. Ganti atau tukar bilah wiper apabila sudah tiba masanya

 

Kalau boleh sila tukar bilah wiper setiap 6 bulan. Kalau anda nampak wiper sudah merekah, kering ataupun terbelah, itu menandakan wiper anda perlu ditukar.

Okay lepas ni dah boleh cuba tips ini.

No comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *